75 éves a kolozsvári protestáns teológiai képzés

Kovács Sándor: 75 éves a kolozsvári protestáns teológiai képzés. Kolozsvár: Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet
csütörtök, 2023, December 7 - 11:00

Az 1945 és 1947 között berendezkedett kommunista hatalom 1948-ban léptette életbe az új vallásügyi törvényt. A kultuszminisztérium november 13-án kelt 42898/1948 sz. rendeletének értelmében a négy történelmi protestáns egyház (református, szász evangélikus, unitárius és magyar evangélikus) egyetlen közös teológiát tarthat fenn. A püspökök elhatározták, majd az egyházak kimondták az Egyetemi Fokú Protestáns Teológiai Intézet magalapítását. Az újonnan létrejött intézetet 1949. február 25-én nyitották meg hivatalosan az 1895-ben beindított Erdélyi Evangélikus-Református Egyházkerület Theologiai Fakultásának épületében.

Az azóta többször is nevet változtató, jelenleg Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetnek nevezett felsőoktatási intézmény egy délelőtti esemény keretében erre az azóta eltelt 75 évre tekint vissza. Az ünnepély keretében olyan egyházi és állami intézmények vezetői kapnak szót, akik ezt a 75 évvel ezelőtti, intézménytörténeti szempontból jelentős határozatot illetékességük okán fogják értékelni.

Program

Megjegyzés: Az előadás címére kattintva megtekinthető az összefoglaló. Az alábbi szűrőkkel lehet csoportra, illetve az előadás helyszínére szűrni. Az időpontra kattintva hozzáadhatja az előadást a Google Naptárához.

Csoport
Terem